Bataty nadziewane czyli szybki i smaczny obiad :)

opublikowane

bataty nadziewane

Największą wielbicielką batatów w moim domu jestem ja sama i chociaż reszta domowników nie pała do nich tak wielkim entuzjazmem jak ja, od czasu do czasu dają się na nie skusić. Najbardziej wszyscy lubimy takie z piekarnika, ale żeby je nieco urozmaicić, oprócz zwyczajnie pokrojonych i upieczonych zrobiłam też bataty nadziewane i to na nie chcę Was dzisiaj zaprosić.

Co będzie nam potrzebne:

  • dwa bataty
  • ser mozzarella
  • ser cheddar
  • kolorowa papryka
  • filet z kurczaka
  • przyprawa kebab-gyros
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Bataty umyć, nakłuć wzdłuż widelcem i włożyć na minutkę do mikrofalówki, wtedy bardzo łatwo je przekroić i wydrążyć.

bataty nadziewane

Następnie przekroić i wdrążyć środki, tak aby powstały „łódeczki”.

bataty nadziewane

Tak przekrojone włożyć do piekarnika razem z pokrojoną w kostkę kolorową papryką, pomidorkami koktajlowymi i przyprawionym ziołami filetem z kurczaka.

bataty nadziewane

Bataty nadziewane

Piec około 30 minut, aż wszystko będzie gotowe.

Bataty nadziewane

Następnie filet z kurczaka pokroić na kawałki, tak samo ser mozzarella.  Mięso i ser wymieszać z kolorową papryką i pomidorkami i włożyć do wydrążonych batatów.

Bataty nadziewane Bataty nadziewane Bataty nadziewane bataty nadziewane

Całość posypać startym serem cheddar i zapiekać jeszcze przez chwilę.

Bataty nadziewane

Ja upiekłam jeszcze bataty pokrojone w kostkę i zwykłe ziemniaki, bo dzieci takie najbardziej lubią.

Świetnie smakowały z jajkiem sadzonym i surówką z marchewki.

Mam nadzieję, że spróbujecie mojego przepisu i bataty nadziewane będą Wam smakowały.

Smacznego!

  • batatów jeszcze nie jadłam, koniecznie muszę zrobić 🙂

  • Magda Załuskowska

    Świetny pomysł! 🙂 Dużo apetycznych zdjęć. Dzięki za inspirację 😉

  • Elwira Zbadyńska

    Uwielbiam puree i frytki z batatów. Chętnie spróbuję nadziewanych 🙂

  • Bardzo lubię bataty, ale w takiej formie jeszcze ich nie jadłam. Trzeba to nadrobić 🙂

  • Takiego dania nie miałam jeszcze okazji spróbować. Skusiłabym się z miłą chęcią 🙂