Gulasz warzywny z batatem – pyszny, sycący i zdrowy :)

opublikowane

gulasz warzywny z batatem

Tradycyjny gulasz jest zrobiony oczywiście na bazie mięsa, a warzywa są w nim tylko dodatkiem. Jednak nie zawsze przecież mamy ochotę na mięsne dania, więc warto wypróbować inne wersje tego dania. Dzisiaj chcę Wam pokazać jak zrobić gulasz warzywny z batatem. Bataty uwielbiam we wszelakiej formie, tradycyjne frytki, pieczone w piekarniku, zupa krem, to czemu by nie spróbować zrobić gulaszu. Zwłaszcza że wyszedł naprawdę pyszny.

Co będzie potrzebne aby przyrządzić gulasz warzywny z batatem?

  • batat
  • marchewka
  • kilka pieczarek
  • cebula czerwona ( ale biała też będzie super)
  • cukinia
  • czerwona papryka (świeża)
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • zioła
  • papryka słodka mielona
  • siemię lniane mielone

Sposób wykonania

Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę (pieczarki w plasterki).  Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę i chwilę podsmażyć, następnie dodać pieczarki i też podsmażyć.  Potem wrzuć resztę pokrojonych w kostkę warzyw, przez chwilę podsmażyć i podlać wodą, lub bulionem warzywnym.

gulasz warzywny z batatem

Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. U mnie to było mniej więcej 20 minut.  Pod koniec doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i dodać ulubionych ziół. U mnie to był majeranek. Kiedy warzywa są już gotowe, zagęścić gulasz wsypując zmielone siemię lniane. Świetnie nadaje się zamiast mąki, wystarczy nasypać do potrawy, porządnie wymieszać i chwilę pogotować.

gulasz warzywny z batatem gulasz warzywny z batatem

Gulasz warzywny z batatem świetnie będzie smakował podany z kaszą lub ryżem. To miła odmiana od mięsa, a gulasz jest naprawdę pyszny i bardzo sycący. Jeśli jeszcze go nie robiliście, to musicie koniecznie spróbować.

Smacznego!

Dajcie koniecznie znać, czy robicie gulasz warzywny i co do niego dodajecie?

 

  • Wygląda na bardzo smaczne!

  • Uwielbiam wszystkie gulasze warzywne! To jest świetny sposób na to, żeby solidnie się najeść, a przy okazji nie wyrzucać jedzenia gdy w lodówce zostaje np 1/2 cukinii albo papryki :). Batatów jeszcze nigdy nie dorzucałam, ale akurat mam jednego w lodówce więc kradnę przepis i zabieram się do roboty! Dzięki za inspirację :).

  • Idealny dla mnie 😀

  • Musze się przyznać do tego, że nie znoszę batatów. Kiedyś robiłam takie pieczone w piekarniku i tak mi nie smakowały, że mam uraz do dnia dzisiejszego. Wiem, że są bardzo zdrowe, ale nie mogę się przemóc.

  • Zdecydowanie moje smaki… pominęłabym jedynie pieczarki, ale całość wygląda bardzo apetycznie! 🙂