Ciasto marchewkowe

opublikowane

ciasto marchewkowe przepis

Dzisiaj moja córka została w domu, bo jest przeziębiona, a że się trochę nudzi wymyśla jak może co można by było zrobić. Bardzo chciała coś ugotować lub upiec, a ja już kilka tygodni temu kupiłam przyprawę do ciasta marchewkowego z myślą, że je zrobię. Do tej pory mi się nie udało, ale obie stwierdziłyśmy, że w końcu najwyższa pora z tego przepisu skorzystać i tak właśnie zrobiłyśmy najpyszniejsze ciasto marchewkowe jakie jadłam

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie przyprawy do ciasta marchewkowego
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki startej marchewki

Sposób wykonania:

Marchewkę zetrzeć na tarce na małych oczkach. Jajka ubić z cukrem, sodą, proszkiem do pieczenia i przyprawą.  Zmiksować wszystko na gładką masę, aż cukier ładnie się rozpuści, nie przestając miksować dodać olej, a następnie mąkę.

ciasto marchewkowe przepis

Dodać startą marchew i dokładnie wymieszać.

ciasto marchewkowe przepis

Przełożyć do posmarowanej tłuszczem blaszki. Ja nie mogłam się zdecydować jakiej blaszki użyć, bo wydawało mi się za mało na taką standardową prostokątną, a za dużo na tortownicę. Ostatecznie upiekłam, więc dwa ciasta. Jedno w podłużnej keksowej blaszce, a drugie w tortownicy.

ciasto marchewkowe przepis

Piec około 50 minut w 180 stopniach.  Trzeba sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy ciasto jest już dobre. Po wyciągnięciu, można ciasto posypać cukrem pudrem, ale moim zdaniem nie ma takiej potrzeby. Ciasto jest wyśmienite. W środku puszyste i wilgotne, a z wierzchu skórka jest chrupiąca. Smakuje tak, że niestety ciężko skończyć na jednym kawałku.

ciasto marchewkowe przepisciasto marchewkowe przepis

ciasto marchewkowe przepis

ciasto marchewkowe przepis ciasto marchewkowe przepis

Smacznego!

Dajcie koniecznie znać, czy piekliście już kiedyś ciasto marchewkowe?