Naleśniki z serem, bitą śmietaną i owocami :)

opublikowane

Naleśniki z serem, bitą śmietaną i owocami

Moje dzieci bardzo lubią naleśniki, dlatego dość często goszczą one na naszym stole. Zwykle najlepiej smakują same, ale staram się je urozmaicać tak, aby i dodatki zyskały aprobatę. Zdecydowanie ulubioną wersją są naleśniki z serem, bitą śmietaną i owocami.

Naleśniki to jedno z łatwiejszych dań, jednak ja bardzo długo miałam z nimi kłopot. Ciasto mi się nie udawało albo z patelnią było coś nie tak, bo ciasto, które na niej lądowało, kleiło się i przywierało. Naleśniki były całe porwane, a mnie skutecznie się ich odechciewało.  W końcu moja mama podało mi przepis na ciasto, które nigdy się nie klei, no i kupiliśmy świetną żeliwną patelnię. Od tej pory naleśniki robię często i z dużą przyjemnością.

Co będzie nam potrzebne do zrobienia ciasta? 

  • dwa jajka
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • mleko (mniej więcej szklanka)
  • mąka ( tyle, żeby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany)
  • woda gazowana (opcjonalnie, ale ponoć z wodą naleśniki nie przywierają)
  • pół łyżeczki oleju kokosowego

Do wysokiego naczynia wbijam dwa jajka, dodaję cukier oraz sól i miksuję przez chwilę. Potem dolewam mleko i znowu miksuję, następnie dodaję mąkę i olej kokosowy. Wybieram mąkę razową pszenną, ale jak najmniej przetworzoną na przykład typ 750. Mąki sypię tyle, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. W trakcie miksowania wlewam też trochę wody mineralnej gazowanej.

Naleśniki smażę na patelni polanej odrobiną oleju.

Naleśniki z serem, bitą śmietaną i owocami

Jak zrobić ser do naleśników?

Najlepszy ser do naleśników robi mój mąż, ale niestety nie zawsze ma na to czas, dlatego ja też musiałam się nauczyć taki ser przyrządzać. Dzisiaj podam Wam nieco okrojoną moją wersję.

  • kostka sera białego półtłustego
  • mały kubeczek kwaśnej śmietany lub serek danio waniliowy
  • cukier waniliowy
  • odrobina cynamonu
  • cukier

Wszystkie składniki należy wymieszać ze sobą na w miarę gładką masę.

Na naleśniki nakładamy ser i składamy na pół i jeszcze raz na pół, tak aby wyszedł trójkąt. Świetnie smakują, jeśli przez chwile zapieczemy je na patelni, ale nie musimy tego robić, bo niezapiekane smakują równie dobrze.

Naleśniki z serem, bitą śmietaną i owocami

Naleśniki świetnie smakują podane z bitą śmietaną i owocami. W lecie są to świeże owoce, zimą świetnie sprawdzają się maliny ze słoika, które robi moja mama. Dla lepszego efektu całość można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Bardzo jestem ciekawa, jakie naleśniki Wam najbardziej smakują. Podzielcie się proszę swoimi przepisami.

 

 

 

  • Każdy lubi naleśniki. Lubię i ja 🙂 Skuszę się i na te, tylko bez śmietany. Zastąpię ją jogurtem 🙂

  • Aneta Amanowicz

    Serek wyszedł super, wszyscy w domu się zajadali, aż im się uszy trzęsły 😉 Ja zawsze dodaję wodę do ciasta naleśnikowego, najczęściej moją ulubioną wysokonasyconą zieloną Piwniczankę. Naleśniki naprawdę nie przywierają, a ciasto jest dodatkowo super puszyste 🙂

  • Anna Złotkowska

    U nas w domu naleśniki są baaardzo często. Po pierwsze dlatego, że dzieci uwielbiają i powiedzmy sobie wprost to szybki obiad 😀

  • U mnie najczęściej goszczą naleśniki w wersji wytrawnej: ze szpinakiem, albo soczewicą, hummusem, albo warzywami. Ale od czasu do czasu lubię na słodko i wtedy dodaję jeszcze lody 😀

  • To prawda, z patelnią żeliwną o wiele łatwiej. Naleśniki z serem – klasyka zawsze się sprawdza a przepisy z domowych brulionów są najlepsze 🙂