A może by tak zrobić grilla? – karkówka z grilla :)

opublikowane

karkówka z grilla

Dzisiaj nie będzie ani dietetycznie, ani super zdrowo, będzie grill i będzie mięso, bo długi weekend przed nami, w dodatku ma być cieplutko, warto więc pomyśleć o odpoczynku na świeżym powietrzu i o grillowaniu oczywiście. U nas przy takich okazjach często gości karkówka z grilla w połączeniu z na przykład batatami i pieczarkami czy chociażby grillowaną cukinią.

Co będzie nam potrzebne ?:

  • karkówka ( w zależności od ilości osób 0,5 lub 1 kg)
  • przyprawy ( sól, pieprz, czosnek, zioła, kurkuma)
  • oliwa

Na marynatę:

  • oliwa
  • czosnek
  • przyprawa do grilla, albo inne zioła

Sposób wykonania:

Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry. Każdy plaster delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, wtedy mięso szybciej się piecze.  Najlepiej te czynności wykonać wieczorem dzień wcześniej i zwykle tak właśnie robię. Tym razem jednak wieczorem nie miałam już ochoty zajmować się krojeniem mięsa, umyłam je, więc tylko, oprószyłam solą, pieprzem, kurkumą oraz ziołami i włożyłam na noc do lodówki. Dopiero rano pokroiłam mięso w plastry i nieco rozbiłam.

Karkówka z grilla

karkówka z grilla

Przygotowałam też marynatę z oliwy, soli, pieprzu, przyprawy do grilla i zgniecionego czosnku i natarłam nią mięso.

Karkówka z grilla

Kiedy było gotowe znowu wstawiłam do lodówki i tam już spokojnie czekało, aż zaczniemy grillować.

 Karkówka z grilla

Teraz wystarczy już tylko rozpalić grilla i położyć wszystko co mamy na ruszt.

karkówka z grilla

Trzeba pilnować, żeby nic się nie spaliło i co jakiś czas przekładać mięso na drugą stronę. Karkówka fajnie smakowała z batatami i ogórkiem konserwowym 🙂

Smacznego!

Jakie macie plany na długi weekend? Będzie grill?