Pieczarki portobello zapiekane w piekarniku – przepis.

opublikowane

pieczarki portobello przepis

Pieczarki portobello to taka trochę inna odmiana dobrze znanej nam pieczarki. Jednak pieczarki portobello są większe, maja inny ciemniejszy kolor i moim zdaniem lepiej niż zwykłe pieczarki nadają się do przyrządzania ich w piekarniku. Mam wrażenie, że szybciej się pieką i są po prostu smaczniejsze. Dzisiaj chcę więc Wam pokazać jak najprościej przyrządzić pieczarki portobello.

Tak jak wspomniałam pieczarki portobello od zwykłych różnią się przede wszystkim kolorem i wielkością, a moim zdaniem także smakiem.  Grzyby portobello mają brązowe kapelusze.

pieczarki portobello przepis

Mnie najbardziej posmakowały przyrządzone w piekarniku i tym przepisem chcę się dzisiaj z Wami podzielić.

Składniki:

  • opakowanie pieczarek portobello
  • cebula
  • pomidorki koktajlowe
  • ser ( zwykły żółty albo cheddar)
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

Nie obieram pieczarek ze skórki, tylko porządnie myję. Potem posypuję solą i pieprzem, soli raczej więcej niż mniej bo pieczarki lubią sól.

pieczarki portobello przepis

W międzyczasie kroję cebulę w kostkę i lekko podsmażam na oleju, do cebuli wrzucam pokrojone w ósemki pomidorki koktajlowe i smażę jeszcze chwilę. Posolone pieczarki nadziewam cebulą z pomidorkami.

pieczarki portobello przepis

Następnie na wierzch posypuję żółtym serem. Na zdjęciach możecie zobaczyć zwykły żółty ser i z nim też wychodzą bardzo smaczne, ale ja zdecydowanie wolę nieco ostrzejszy cheddar.

pieczarki portobello

Tak przygotowane pieczarki piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około pół godziny. Świetnie smakują solo albo jako dodatek do drugiego dania. U mnie akurat z pieczonymi batatami i sosem.

pieczarki portobello przepis pieczarki portobello przepis

Smacznego!

Dajcie koniecznie znać czy lubicie pieczarki portobello i jak je przyrządzacie?

  • o łał… nie sposób zapanować nad śliniankami! muszę wypróbować ten przepis 🙂

  • Wow! 🙂 Cudowne! 🙂 Będę tu częściej zaglądać i obserwuję 🙂

  • Kamil Radlak

    uwielbiam pieczarki w każdej formie 🙂