Pieczarki portobello to taka trochę inna odmiana dobrze znanej nam pieczarki. Jednak pieczarki portobello są większe, maja inny ciemniejszy kolor i moim zdaniem lepiej niż zwykłe pieczarki nadają się do przyrządzania ich w piekarniku. Mam wrażenie, że szybciej się pieką i są po prostu smaczniejsze. Dzisiaj chcę więc Wam pokazać jak najprościej przyrządzić pieczarki portobello.
Tak jak wspomniałam pieczarki portobello od zwykłych różnią się przede wszystkim kolorem i wielkością, a moim zdaniem także smakiem. Grzyby portobello mają brązowe kapelusze.
Mnie najbardziej posmakowały przyrządzone w piekarniku i tym przepisem chcę się dzisiaj z Wami podzielić.
Składniki:
- opakowanie pieczarek portobello
- cebula
- pomidorki koktajlowe
- ser ( zwykły żółty albo cheddar)
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
Nie obieram pieczarek ze skórki, tylko porządnie myję. Potem posypuję solą i pieprzem, soli raczej więcej niż mniej bo pieczarki lubią sól.
W międzyczasie kroję cebulę w kostkę i lekko podsmażam na oleju, do cebuli wrzucam pokrojone w ósemki pomidorki koktajlowe i smażę jeszcze chwilę. Posolone pieczarki nadziewam cebulą z pomidorkami.
Następnie na wierzch posypuję żółtym serem. Na zdjęciach możecie zobaczyć zwykły żółty ser i z nim też wychodzą bardzo smaczne, ale ja zdecydowanie wolę nieco ostrzejszy cheddar.
Tak przygotowane pieczarki piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około pół godziny. Świetnie smakują solo albo jako dodatek do drugiego dania. U mnie akurat z pieczonymi batatami i sosem.
Smacznego!
Dajcie koniecznie znać czy lubicie pieczarki portobello i jak je przyrządzacie?