Łatwa przekąska ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta.

opublikowane

łatwa przekąska ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta

Co zrobić kiedy mają wpaść goście, a nie mamy czasu i ochoty stać z byt długo w kuchni? Najlepiej wtedy sprawdzi są coś nieskomplikowanego, co nie wymaga wiele czasu. Doskonała w takim wypadku będzie łatwa przekąska ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta.  Jak je zrobić? Tego dowiecie się już za chwilę.

Co będzie nam potrzebne:

  • jedno opakowanie ciasta francuskiego
  • szpinak
  • ser feta
  • sól
  • pieprz
  • czosnek (może być mały ząbek świeżego lub w proszku)
  • oliwa z oliwek

Sposób wykonania:

Szpinak podsmażyć na patelni z odrobiną czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinak może być świeży, ale równie dobrze sprawdzi się mrożony.  Ja właśnie najczęściej korzystam z mrożonego. Kiedy szpinak jest już gotowy smarujemy ciasto francuskie delikatnie oliwą z oliwą i rozkładamy szpinakową masę.

łatwa przekąska ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta łatwa przekąska ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta

Na dole zostawiamy ok 2-3 cm czystego ciasta, żeby łatwiej nam było je zwinąć w rulon. Na szpinak dajemy pokrojowy w kostkę ser feta i powoli zwijamy w rulon.

łatwa przekąska ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta

Następnie kroimy zwinięte ciasto w mniej więcej 3 cm paski. i układamy na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Ja zawsze korzystam z papieru w który było zawinięte ciasto francuskie.

łatwa przekąska ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta

Ślimaczki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Do czasu aż się zarumienią.

łatwa przekąska ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta

Smakują znakomicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Nawet dzieci się nimi zajadają.

łatwa przekąska ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta łatwa przekąska ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta

Spróbujcie i dajcie koniecznie znać jak Wam smakowały:). Pochwalcie się też Waszymi szybkimi przekąskami 🙂

  • Ślimaczki to jedno z naszych ulubionych „imprezowych dań” – bo szybkie i nie trzeba potem długo sprzątać 😉 Tylko, że my zawsze robimy z żółtym serem i szybką 🙂 Następnym razem muszę wypróbować połączenia fety ze szpinakiem 😀

    • Też robię takie z serem i szynką albo ciasto smaruje keczupem i na to szynka parmeńska 🙂 Wszystkie wersje pycha 🙂

      • Narobiłaś mi teraz ochoty na te „ślimaki” – muszę się wybrać po ciasto francuskie 😛

        • Hhaha to cieszę się 🙂 ja mam w lodówce to w sumie może też zrobię 🙂

  • Magdalena Chojnacka

    Ale fajny pomysł, szybko i smacznie, tak jak lubię 😉

  • Ciasto francuskie zamrożone w lodówce zawsze daje dużo opcji, gdy potrzebujemy zrobić coś na szybko 🙂 Najbardziej lubię je jednak w wersji na słodko 🙂