Młoda kapusta przepis :)

opublikowane

młoda kapusta przepis

Najbardziej smakuje mi młoda kapusta przyrządzana przez moją mamę, ale moja wersja też wychodzi pysznie. Przede wszystkim jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu i potrzeba do niej minimum składników. W tym roku robiłam ją już kilka razy i za każdym razem całej rodzinie ogromnie smakowała.

Młoda kapusta przepis :

młoda kapusta przepis

Składniki :

  • główka młodej kapusty
  • cebula
  • olej
  • śmietana
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • mąka do zagęszczenia
  • opcjonalnie kiełbasa

Jak zrobić:

Kapustę  poszatkować, wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować. Trzeba pamiętać, że młoda kapusta bardzo zmniejsza swoją objętość.  Ja odlewam wodę, kiedy się zagotuje i zalewam kapustę jeszcze raz świeżą.  Nie należy przesadzać z wodą, aby kapusta nie była za rzadka.

Kiedy wszystko się zagotuje dodaje sól, pieprz, liść laurowy, pieprz cytrynowy i pozwalam kapuście zmięknąć. w międzyczasie duszę na oleju cebulę, a jeśli zdecydujemy się na wersję nie wegetariańską, to także pokrojona w kostkę kiełbasę. Gotowe wrzucam do garnka z kapustą.  Na koniec jeszcze raz sprawdzam smak i jeśli jest taka potrzeba, to znowu przyprawiam. Kapustę można zgęścić łyżką mąki rozmieszaną z zimną wodą, ale nie jest to konieczne. Ja zagęszczam w zależności od ochoty i tego, czy kapusta jest rzadka, czy gęsta sama z siebie. Pod sam koniec dodaję jeszcze posiekany koperek i kwaśną śmietanę.

młoda kapusta przepis

Młoda kapusta to świetny dodatek do drugiego dania, ale sam też smakuje rewelacyjnie.

Smacznego!

młoda kapusta przepis

Robiliście już w tym roku młodą kapustę? Macie swoje ulubione przepisy na to danie?

 

  • Dominika Ławicka

    Na naszym stole już zagościła młoda kapusta, pychota! Zresztą przepisy z kapusta w roli głównej należą do moich ulubionych. Pozdrawiam 🙂

  • Niby nic, taka prosta, młoda kapusta – a jednak można ją zrobić i ZROBIĆ! Twój przepis wygląda mi na to drugie 😉

    • Ja właśnie bardzo lubię takie dania, niby nic, narobić się nie trzeba a pyszne 🙂

  • elka

    Pyszności, właśnie klasyka ale technika przyrządzania to klucz do dobrego smaku.

    • U mnie musi być szybko i bez komplikacji 🙂 no i pysznie oczywiście 🙂

  • To bogactwo naszej polskiej kuchni, nie powinnismy sie go wstydzic, bo smakuje znakomicie i jest po prostu zdrowy. Kapuste warto promowac i przekonywac do niej opornych. Podrawiam serdecznie Beata

    • A dokładnie, bo niby czemu mielibyśmy się wstydzić :). Pozdrawiam 🙂

  • Madziakowo blog

    ja lubie bez smietany ale z cytryna:P

    • A widzisz cytrynę też daję czasem daję :D, a co do śmietany to mama zawsze mówi : Do młodej kapusty musi być śmietana, dużo śmietany 😀 no to daję 😉