Pyszna sałatka z pora i gruszek w zalewie :)

opublikowane

pyszna sałatka z pora i gruszek w zalewie

Ostatnio zrobiłam tę sałatkę dwa razy i w obu przypadkach zniknęła w mgnieniu oka. Przepis dostałam od bratowej, ale jak to zawsze ja musiałam wprowadzić swoje modyfikacje, bo w trakcie okazało się, że jednak nie mam wszystkich składników. Otóż zabrakło mi ogórków konserwowych, za to okazało się, że mam gruszki w zalewie. Postanowiłam, więc spróbować, jak sałatka będzie smakowała z takimi gruszkami i muszę Wam powiedzieć, ze był to strzał w dziesiątkę.

Co będzie potrzebne do zrobienia sałatki?

  • jeden duży por
  • puszka kukurydzy
  • 5 jajek
  • pół puszki groszku zielonego ( można pominąć, ale z groszkiem tez fajnie smakuje)
  • kilka kawałków gruszki w zlewie (ok 2 sztuki) albo ogórki konserwowe jeśli nie macie gruszek
  • majonez
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

Pora przekroić umyć i przekroić  wzdłuż. Pokroić na cienkie plasterki, wrzuć na sitko i sparzyć gorącą wodą. Poczekać, aż por wystygnie, a woda się odsączy. Obrać jajka i pokroić w kostkę. Gruszki także pokroić w kostkę. Kiedy por już wystygnie, wrzucić go do miski i wymieszać  z jajkiem, kukurydzą, groszkiem i gruszką. Jeśli nie macie gruszek w zalewie spokojnie mogą być korniszony, tak jak było w oryginalnym przepisie. Jednak gruszki dodają sałatce specyficznego słodko kwaśnego smaku.  Myślę, że to właśnie dlatego ta sałatka tak wszystkim smakuje.

Kiedy wszystkie składniki są już wymieszane wystarczy doprawić sałatkę solą i pieprzem oraz dodać majonez. Świetna na imprezy, u  mnie goście się zajadali.

pyszna sałatka z pora i gruszek w zalewie pyszna sałatka z pora i gruszek w zalewie

Smacznego!

Dajcie znać, jaka jest Wasz ulubiona wersja sałatki z porem?

  • Super! Uwielbiam gruszki w każdej postaci 😉

  • Jud

    W wersji bez majonezu zjadłabym z chęcią, bo połączenie jest bardzo ciekawe 🙂

  • Bardzo lubię sałatki i lubię różne ich kombinacje. Muszę przyznać, że gruszka rzadko jest ich główną bohaterką, ale wynika to jedynie z tego, że jakoś o niej nie pamiętam.

  • Globfoterka

    Mniam! Uwielbiam sałatkę porową, choć w tej tradycyjnej wersji. Por nie musi odleżeć trochę, żeby nie był twardy? Chętnie przetestuję Twój przepis!

    • Jak się go sparzy wrzątkiem to nie musi. Tylko tyle żeby ostygnąć.