Owsianka z mlekiem bananowym i jeżynami :)

opublikowane

owsianka z mlekiem bananowym

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia – to wiedzą wszyscy, ale co zjeść, żeby było szybko, bo wiadomo, że rano brakuje czasu, zdrowo i jeszcze na dodatek smacznie? Tu już zaczynają się chody i najczęściej kończy się na kanapce. Ale koniec Waszych problemów, bo ten przepis odmieni Wasze śniadania na zawsze.

Na początek, bo może nie zwróciliście uwagi, jest owsianka z mlekiem bananowym, czyli nie mlekiem o saku bananowym, tylko mlekiem zrobionym z bananów. Jeśliby pominąć mód, to przepis będzie jeśli się nie mylę całkowicie wegański.

Składniki na owsiankę:

  • płatki owsiane błyskawiczne górskie
  • 1 łyżeczka zmielonego ostropestu plamistego
  • 1 łyżeczka otrębów orkiszowy
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka miodu
  • trochę suszonego jabłka
  • garść jeżyn

Składniki na mleko bananowe:

  • banan (jeśli mniejsze to 2)
  • woda

Sposób wykonania:

 Przygotowanie owsianki jest niezwykle proste i szybkie. Na początek mrożone jeżyny wrzuciłam do garnka dodałam łyżeczkę miodu i przez chwilę gotowałam na wolnym ogniu, żeby owoce się rozmroziły, a miód rozpuścił.

owsianka z mlekiem bananowym

W między czasie nasypałam do miseczki płatki owsiane. Ostatnio kombinuję z różnymi rodzajami płatków- jaglanymi, orkiszowymi, ale tym razem wybrałam zwykłe błyskawiczne owsiane. Po pierwsze dlatego, aby oszczędzić czas i nie musieć ich gotować, takie błyskawiczne płatki wystarczy zalać ciepłym płynem. Po drugie chciałam, żeby smak był bardzo delikatny, wręcz kremowy i przyjemny. Do płatków dodałam po łyżeczce mielonego ostropestu plamistego, nasion lnu, nasion chia i otrębów orkiszowych.

owsianka z mlekiem bananowym

Potem wszystko ze sobą wymieszałam i dodałam podgrzane jeżyny, razem z sokiem który wypuściły w trakcie gotowania, oraz kilka kawałków suszonego jabłka.

owsianka z mlekiem bananowym

Teraz można już przygotować mleko bananowe. Jest to niezwykłe proste bo wystarczy banana zmiksować z wodą. Użyłam ciepłej wody bo chciałam, żeby owsianka była na ciepło. Trzeba jednak uważać, aby woda nie była mocno gorąca, bo mleko mogłoby się zważyć.

owsianka z mlekiem bananowym

Wody trzeba dodać tyle, aby nie wyszedł nam mus, tylko żeby mleko było bardziej lejące. Nie trzeba go dosładzać, bo już samo w sobie jest słodziutkie i bardzo smaczne.

owsianka z mlekiem bananowym

Tak przygotowane mleko bananowe wystarczy wlać do miseczki z owsianką i wszystko razem wymieszać.

owsianka z mlekiem bananowym

Całość można udekorować jeżynami i plasterkami banana.

owsianka z mlekiem bananowym

Owsianka wyszła bardzo delikatna w smaku, dzięki podgrzanym owocom i mleku wszystkie składniki bardzo ładnie się ze sobą połączyły, tworząc prawie kremową masę. Słodkie mleko bananowe w połączeniu z kwaskowymi jeżynami stworzyło obłędny w smaku duet. Spróbowałam jedną łyżeczkę i przepadłam. Nie mogłam się powstrzymać dopóki cała owsianka nie zniknęła.

owsianka z mlekiem bananowym owsianka z mlekiem bananowym

Musicie, no po prostu musicie spróbować takiej wersji owsianki. Smakuje niebiańsko 🙂

To co czujecie się skuszeni? Lubicie owsianki?