Tradycyjny gulasz jest zrobiony oczywiście na bazie mięsa, a warzywa są w nim tylko dodatkiem. Jednak nie zawsze przecież mamy ochotę na mięsne dania, więc warto wypróbować inne wersje tego dania. Dzisiaj chcę Wam pokazać jak zrobić gulasz warzywny z batatem. Bataty uwielbiam we wszelakiej formie, tradycyjne frytki, pieczone w piekarniku, zupa krem, to czemu by nie spróbować zrobić gulaszu. Zwłaszcza że wyszedł naprawdę pyszny.
Co będzie potrzebne aby przyrządzić gulasz warzywny z batatem?
- batat
- marchewka
- kilka pieczarek
- cebula czerwona ( ale biała też będzie super)
- cukinia
- czerwona papryka (świeża)
- olej
- sól
- pieprz
- zioła
- papryka słodka mielona
- siemię lniane mielone
Sposób wykonania
Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę (pieczarki w plasterki). Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę i chwilę podsmażyć, następnie dodać pieczarki i też podsmażyć. Potem wrzuć resztę pokrojonych w kostkę warzyw, przez chwilę podsmażyć i podlać wodą, lub bulionem warzywnym.
Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. U mnie to było mniej więcej 20 minut. Pod koniec doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i dodać ulubionych ziół. U mnie to był majeranek. Kiedy warzywa są już gotowe, zagęścić gulasz wsypując zmielone siemię lniane. Świetnie nadaje się zamiast mąki, wystarczy nasypać do potrawy, porządnie wymieszać i chwilę pogotować.
Gulasz warzywny z batatem świetnie będzie smakował podany z kaszą lub ryżem. To miła odmiana od mięsa, a gulasz jest naprawdę pyszny i bardzo sycący. Jeśli jeszcze go nie robiliście, to musicie koniecznie spróbować.
Smacznego!
Dajcie koniecznie znać, czy robicie gulasz warzywny i co do niego dodajecie?