Gulasz z indyka

opublikowane

gulasz z indyka

Staram się nie robić zakupów spożywczych w weekend, bo wtedy w sklepach jest najwięcej ludzi. Wolę na spokojnie zaplanować je na czwartek lub piątek. Jeśli macie taką możliwość, też tak zróbcie unikniecie niepotrzebnych nerwów, a jak już będziecie w sklepie zajrzyjcie do działu mięsnego, bo mam dla Was fajny przepis na gulasz z indyka.

Potrzebne składniki:

  • filet z indyka ( u mnie na 4 osoby nieco ponad pół kilograma)
  • cebula
  • kolorowa papryka ( po kawałku czerwonej i żółtej)
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • mąka ( do oprószenia mięsa)
  • sos sojowy
  • kurkuma
  • olej
  • sól
  • pierz
  • ziemniaki

Na surówkę:

  • jabłko
  • marchewka
  • cytryna

Sposób przyrządzenia:

Filet umyć i pokroić w kostkę. Przyprawić sosem sojowym, kurkumą, solą i pieprzem oraz oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone mięso. Chwilę podsmażyć na mocniejszym ogniu, a potem go zmniejszyć. Do mięsa wrzuć pokrojoną w kostkę cebulę i poddusić. Następnie dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Chwilę podsmażyć i podlać wodą. Dusić aż mięso i warzywa będą miękkie.

gulasz z indyka

W międzyczasie można ugotować ziemniaki i przygotować surówkę. Wystarczy utrzeć jabłko na tarce o dużych oczkach i marchewkę na tarce o małych oczkach, aby jabłko nie ściemniało całość skropić cytryną. Jeśli jabłko i marchewka były słodkie, nie ma potrzeby dodawać cukru, jeśli nie można surówkę trochę dosłodzić.

gulasz z indyka gulasz z indyka

Pierwszy raz zrobiłam tak, że oprószyłam mięso mąką już na początku. Zwykle zagęszczam sos dopiero po zrobieniu. Tym razem w ogóle nie było takiej potrzeby, a mięso zyskało bardzo przyjemny aksamitny smak i było soczyste. Jeśli jeszcze nie próbowaliście zagęszczać sos w ten sposób, to polecam serdecznie.

Smacznego!

Jakie macie plany obiadowe na weekend?