Ostatnio w trackie zakupów w moje ręce wpadł papier ryżowy, pomyślałam fajny wezmę, a potem leżał i leżał w szafce, bo nie wiedziałam co z nim zrobić. Przeczytałam w końcu przepis na opakowaniu trochę go zmodyfikowałam i jeśli jesteście ciekawi co mi wyszło zapraszam na dalszą część notki.
Czego potrzebujemy:
- panier ryżowy
- makaron chiński
- paluszki krabowe
- warzywa na patelnię, mieszanka chińska
- przyprawy
- olej np z pestek winogron
Na rozgrzaną patelnie wrzucamy warzywa i czekamy, aż się trochę podsmażą. Kiedy są już prawie miękkie dodajemy paluszki krabowe, przyprawiamy i jeszcze trochę smażymy.
W tym samym czasie trzeba zalać makaron gorącą wodą, żeby zrobił się miękki.
Kiedy wszystkie składniki mamy już gotowe, rozkładamy papier ryżowy i moczymy go mokrymi rękami i odczekujemy chwilę, aż papier zrobi się giętki. Lepiej pomoczyć z obu stron, ja za pierwszym razem zrobiłam tylko z jednej i był ciut twardy.
Następnie zabieramy się do nakładania farszu. Najpierw kładziemy makaron, na nim paluszek krabowy, a na koniec usmażone warzywa.
Następnie zawijamy, mniej więcej tak jak gołąbki. Najpierw składamy boki, a potem zaczynamy zwijać od dołu.
Papier fajnie nasiąka od makaronu i warzyw i staje się bardzo miękki i elastyczny. Trochę się martwiłam, że może mi się to wszystko rozsypać, ale papier ryżowy bardzo dobrze się klei.
Całość może nie ma świetnego wyglądu, ale smakowało całkiem fajnie.
Smacznego!
Ciekawa jestem, używacie papieru ryżowego? Chętnie spróbuję innego przepisu, bo zostało mi jeszcze kilka arkuszy 🙂