Co zrobić kiedy mają wpaść goście, a nie mamy czasu i ochoty stać z byt długo w kuchni? Najlepiej wtedy sprawdzi są coś nieskomplikowanego, co nie wymaga wiele czasu. Doskonała w takim wypadku będzie łatwa przekąska ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i serem feta. Jak je zrobić? Tego dowiecie się już za chwilę.
Co będzie nam potrzebne:
- jedno opakowanie ciasta francuskiego
- szpinak
- ser feta
- sól
- pieprz
- czosnek (może być mały ząbek świeżego lub w proszku)
- oliwa z oliwek
Sposób wykonania:
Szpinak podsmażyć na patelni z odrobiną czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem. Szpinak może być świeży, ale równie dobrze sprawdzi się mrożony. Ja właśnie najczęściej korzystam z mrożonego. Kiedy szpinak jest już gotowy smarujemy ciasto francuskie delikatnie oliwą z oliwą i rozkładamy szpinakową masę.
Na dole zostawiamy ok 2-3 cm czystego ciasta, żeby łatwiej nam było je zwinąć w rulon. Na szpinak dajemy pokrojowy w kostkę ser feta i powoli zwijamy w rulon.
Następnie kroimy zwinięte ciasto w mniej więcej 3 cm paski. i układamy na wyłożonej papierem blasze do pieczenia. Ja zawsze korzystam z papieru w który było zawinięte ciasto francuskie.
Ślimaczki pieczemy w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Do czasu aż się zarumienią.
Smakują znakomicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Nawet dzieci się nimi zajadają.
Spróbujcie i dajcie koniecznie znać jak Wam smakowały:). Pochwalcie się też Waszymi szybkimi przekąskami 🙂