Żurek z białą kiełbasą :)

opublikowane

Żurek z białą kiełbasą

Zawsze kiedy na gotowanie mam mało czasu, a chcę żeby na obiad była, też zupa decyduję się na żurek.  Jeśli ma być bardzo szybko to z jajkiem, a jeśli czasu jest nieco więcej wtedy z ziemniakami. Dzisiaj chciałam Was zaprosić na żurek z białą kiełbasą, bo smakuje naprawdę fantastycznie. Musicie koniecznie spróbować:)

Żurek z białą kiełbasą i jakiem

Składniki:

  • włoszczyzna ( marchewka, pietruszka, kawałek, selera i pora)
  • biała kiełbasa
  • ząbek czosnku
  • ziele angielski
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • żurek (koncentrat)
  • śmietana
  • chleb
  • jajka

Sposób przygotowania:

Do garnka z zimną wodą wrzucam białą kiełbasę, włoszczyznę, liść laurowy, ząbek czosnku i 3 ziarenka ziela angielskiego.

Żurek z białą kiełbasą

Kiedy woda się zagotuje przyprawiam solą i pieprzem, a potem gotuje na wolnym ogniu około pół godziny, tak żeby warzywa były miękkie, a kiełbasa nie straciła smaku. Kiedy wszystko jest już ugotowane dodaje żurek i jeszcze chwilę gotuję. Zupę doprawiam słodką śmietaną i majerankiem, a jeśli tego wymaga także solą i pieprzem. Do zabielania zup używam zawsze śmietany 30%, bo to jedyna, która mi się nie waży i można ją wlać bezpośrednio do garnka. W między czasie nastawiam jajka i gotuję je na twardo.

Żurek z białą kiełbasą

Żurek podaję w zależności od upodobań rodziny, albo z jakiem albo z ziemniakami. Ja natomiast do swojej porcji( w wersji z jakiem) zawsze wrzucam pokrojony w kostkę chleb. To taki smak z dzieciństwa. Moja mama i babcia zawsze tak robiły.  Lubię kiedy żurek jest kwaśny, więc na około 3 litrowy garnek daję całą butelkę koncentratu. Kiełbasę  kroję w plasterki, chleb w kostkę, a jajka na ćwiartki. Wrzucam na talerz i zalewam gorącym żurkiem.  To jedna z moich ulubionych zup i syna, bo córka dla odmiany woli barszcz czerwony :).

Żurek z białą kiełbasą

Jeśli wypróbujecie mój przepis dajcie znać, jak Wam smakowało i napiszcie koniecznie wolicie żurek czy barszcz czerwony 😉 ?