Fusilli z sosem pomidorowym i mozzarellą nie pierwszy raz zagościło na naszym stole. Jest lekkie, jest pyszne i co najważniejsze przyrządzenie go nie zajmuje wiele czasu, a takie przepisy lubię najbardziej.
Co będzie nam potrzebne:
- makaron Fusilli
- przecier pomidorowy
- 2 ząbki czosnku
- ser mozzarella
- suszone pomidory
- przyprawa do dań włoskich
- sól
- pieprz cytrynowy
- zielone oliwki
Sposób przyrządzenia:
Makaron ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Zawsze zwracam bardzo dużą uwagę na to, aby makaron nie był rozgotowany, bo wtedy jest niezdrowy i o wiele bardziej tuczący.
W między czasie na patelni podsmażyłam przeciśnięty przez praskę czosnek, uważają aby się nie zrobił brązowy, bo wtedy jest gorzki. Po chwili do czosnku wrzuciłam pokrojone w kostkę suszone pomidory.
Następnie wlałam pół litrowy słoik przecieru pomidorowego i pozwoliłam, żeby sos się chwilę pogotował. Przecier pomidorowy robi moja mama z własnoręcznie wyhodowanych pomidorów i jest naprawdę pyszne, ale jeśli wasze mamy nie robią przetworów nie musicie się martwić taki sklepowy też się sprawdzi.
Sos zagęściłam dodając troszkę zmielonego siemienia lnianego, przyprawiłam solą, pieprzem cytrynowym i przyprawą do dań włoskich. Dodałam także pokrojone w kółka zielone oliwki.
Gorący makron przełożyłam na talerz, polałam sosem posypałam pokrojona w kostkę mozzarellą i udekorowałam listkami świeżej bazylii.
Smacznego!
Jaki jest Wasz ulubiony przepis na makaron?