Ostatnio koktajle święcą swoją popularność jednak jeśli za nimi nie przepadacie to może skusicie się na mus? Równie smaczny, zdrowy, a mam wrażenie, że bardziej pożywny :). Zapraszam, może i Wy zdecydujecie się przyrządzić mus owocowo-warzywny.
Składniki:
- Jeden duży banan albo dwa małe
- jedna średniej wielkości marchewka
- jeden pomidor
- pół łyżeczki siemienia lnianego
- pół łyżeczki mielonego ostropestu plamistego
- pół łyżeczki mieszanki nasion babki jajowatej i plesznika
- szczypta otrębów orkiszowych( do dekoracji)
- pieprz
Sposób wykonania:
Owoce i warzywa należy umyć i obrać. Banana i pomidora pokroić na mniejsze kawałki, natomiast marchewkę najlepiej utrzeć na tarce na małych oczkach, żeby lepiej się zmiksowała.
Dosypać nasiona, dolać odrobinę wody i zmiksować blenderem. Ja mam blender ręczny i takim trzeba miksować około minuty, aby mus był gładki i puszysty. Nasiona są i tak w całości, więc jeśli wolicie jednolitą masę lepiej je pominąć lub użyć mielonych. Na koniec posypałam jeszcze mus otrębami orkiszowymi i pieprzem. Zestawienie na pierwszy rzut oka może się wydawać niecodzienne, ale zapewniam Was, że mus smakuje bardzo dobrze, jest sycący i długo nie byłam po nim głodna. Nasiona bez problemu można kupić chociażby w Biedronce albo w sklepie ze zdrową żywnością. Oczywiście można zrobić mus bez nich, jednak warto się do nasion przekonać, bo mają wiele dobroczynnych właściwości dla naszego organizmu.
Teraz pozostaje już tylko delektować się smakiem :).
Lubicie musy? Co myślicie o połączeniu banana z marchewką i pomidorem?