Ryż brązowy jest zdecydowanie zdrowszy od białego, warto go więc włączyć do swojej diety. Jeśli jednak brakuje Wam pomysłu jak go podać, skuście się na moją wersję, czyli brązowy ryż z pieczarkami i oscypkiem. Przepis jest szybki, łatwy w przygotowaniu, a samo danie bardzo smaczne.
Co będzie nam potrzebne:
- brązowy ryż
- cebula
- pieczarki
- oscypek
- olej kokosowy
- sól
- pieprz
- majeranek
Sposób wykonania:
Cebulę pokroić w pół krążki, a pieczarki w plasterki. Jeśli nie chce Wam się kroić pieczarek, można je zetrzeć na tarce. jednak pokrojone zdecydowanie ładniej wyglądają. Trzeba pamiętać, że brązowy ryż gotuje się dłużej niż zwykły. Ryż należy ugotować według przepisu na opakowaniu. W między czasie rozpuścić na patelni olej kokosowy i wrzuć pokrojoną w pół krążki cebulę. Kiedy już się chwile podsmaży, dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Podsmażone pieczarki podlać wodą i jeszcze chwilę podusić, kiedy będą miękkie przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Jeśli woda odparuje trzeba ją uzupełnić. Na koniec wystarczy już tylko dodać dwie duże łyżki śmietany. Do tak przygotowanego sosu wrzuć ryż oraz pokrojony w plasterki oscypek. Wszystko razem wymieszać i podgrzewać jeszcze chwilkę, ale nie za długo, oscypek ma być tylko delikatnie roztopiony. Teraz wystarczy już tylko przełożyć ryż na talerz i delektować się smakiem :).
Smacznego 🙂
Lubicie brązowy ryż, czy używacie raczej białego? Ciekawa jestem Waszych przepisów z użyciem brązowego ryżu, chętnie się nimi zainspiruje.