Piersi z kurczaka nadziewane z kaszą kus kus :)

opublikowane

pierś z kurczaka nadziewa

Jeśli macie ochotę nieco urozmaicić wasz obiad to polecam piersi z kurczaka nadziewane papryką, cebulą i wędzonym żółtym serem.

Co będzie nam potrzebne:

  • 4 pojedyncze filety z kurczaka
  • papryka czerwona
  • cebula
  • ser żółty wędzony
  • natka pietruszki
  • olej
  • ostra oliwa
  • sól
  • pieprz
  • kasza kus kus

Na sałatkę:

  • sałata lodowa
  • pomidorki papryczkowe
  • papryka czerwona
  • różowe winogrona
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • oliwa
  • ocet balsamiczny

Sposób wykonania:

Filety z kurczaka umyć i poodcinać tłuszcz. Przekroić wzdłuż na 2/3 długości tak aby powstała kieszonka. Tylko trzeba uważać żeby nie przepić na wylot.

pierś z kurczaka nadziewa

Paprykę, cebulę i ser pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Natkę pietruszki posiekać.

pierś z kurczaka nadziewa

Farsz włożyć do kieszonek i zabezpieczyć wykałaczkami, żeby mięso się trzymało.  Skropić albo zwykłą albo ostrą oliwą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem.

pierś z kurczaka nadziewa

Tak przygotowane filety włożyć do piekarnika i piec w 200 stopniach ok 40 minut.

pierś z kurczaka nadziewa

Pod koniec pieczenia wystarczy już tylko przygotować kasze kus kus według przepisu z opakowania. Chociaż ja zwykle robię ją na oko wsypuję kaszę do miseczki i zalewam wodą tak żeby sięgała ok pół centymetra nad kaszę, solę, przykrywam miseczkę talerzykiem i po 5 minutach kasza jest już gotowa.

Jak przygotować sałatkę:

Liście sałaty lodowej porwać na kawałki, pomidory i winogrona pokroić w ósemki, paprykę w paski. Wszystko składniki połączyć, przyprawić solą, pieprzem cytrynowym oraz skropić oliwą i octem balsamicznym.

pierś z kurczaka nadziewa pierś z kurczaka nadziewa pierś z kurczaka nadziewa

Smacznego!