Jeśli macie ochotę nieco urozmaicić wasz obiad to polecam piersi z kurczaka nadziewane papryką, cebulą i wędzonym żółtym serem.
Co będzie nam potrzebne:
- 4 pojedyncze filety z kurczaka
- papryka czerwona
- cebula
- ser żółty wędzony
- natka pietruszki
- olej
- ostra oliwa
- sól
- pieprz
- kasza kus kus
Na sałatkę:
- sałata lodowa
- pomidorki papryczkowe
- papryka czerwona
- różowe winogrona
- sól
- pieprz cytrynowy
- oliwa
- ocet balsamiczny
Sposób wykonania:
Filety z kurczaka umyć i poodcinać tłuszcz. Przekroić wzdłuż na 2/3 długości tak aby powstała kieszonka. Tylko trzeba uważać żeby nie przepić na wylot.
Paprykę, cebulę i ser pokroić w kostkę i przyprawić solą, pieprzem i ziołami. Natkę pietruszki posiekać.
Farsz włożyć do kieszonek i zabezpieczyć wykałaczkami, żeby mięso się trzymało. Skropić albo zwykłą albo ostrą oliwą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem.
Tak przygotowane filety włożyć do piekarnika i piec w 200 stopniach ok 40 minut.
Pod koniec pieczenia wystarczy już tylko przygotować kasze kus kus według przepisu z opakowania. Chociaż ja zwykle robię ją na oko wsypuję kaszę do miseczki i zalewam wodą tak żeby sięgała ok pół centymetra nad kaszę, solę, przykrywam miseczkę talerzykiem i po 5 minutach kasza jest już gotowa.
Jak przygotować sałatkę:
Liście sałaty lodowej porwać na kawałki, pomidory i winogrona pokroić w ósemki, paprykę w paski. Wszystko składniki połączyć, przyprawić solą, pieprzem cytrynowym oraz skropić oliwą i octem balsamicznym.
Smacznego!