Jeśli zastanawiacie się jak przyrządzić słodkie ziemniaki? Chcielibyście ich spróbować, a nie macie na nie pomysłu to dobrze się składa bo mam dla Was świetny przepis.
Składniki:
- Dwa średniej wielkości bataty
- jedna cebula
- ok pół kilograma pieczarek
- jedna młoda cukinia
- ostra oliwa
- sól
- pieprz
Sałatka:
- pomidory
- rzodkiewki
- szczypiorek
- ocet balsamiczny
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
Bataty umyć, obrać ze skórki i pokroić na grubsze plastry. Ja użyłam także zwykłych ziemniaków, bo moje dzieci nie lubią słodkich.
Cukinie umyć i pokroić na plastry. Jeśli jest młoda nie trzeba jej obierać ze skórki
Pieczarki umyć i pokroić w grube plastry
Następnie warzywa przyprawić solą i ostrą oliwą. Ja użyłam oleju rzepakowego z chili i radzę korzystać z niego bardzo oszczędnie, bo ziemniaczki wychodzą naprawdę ostre.
Tak przygotowane warzywa trzeba rozłożyć na blaszce wysmarowanej olejem i piec w 200 stopniach około 30 minut. Ja piekłam 10 minut dłużej ze względu na normalne ziemniaki, które po 30 minutach były jeszcze lekko twarde.
Na koniec pieczenia włączyłam jeszcze na 5 minut funkcje grilla, aby warzywa ładnie się przypiekły.
Nie wrzuciłam wszystkich pieczarek do piekarnika, bo nie byłam pewna, czy się upieką. Wyszły jednak bardzo dobre i następnym razem nie będę się już obawiać.
Część pieczarek usmażyłam na patelni razem z duszoną cebulką, solą i pieprzem.
Na koniec pozostało już tylko zrobić sałatkę z pokrojonych w kostkę pomidorów i rzodkiewek. które przyprawiłam solą, pieprzem i octem balsamicznym. Całość dla dodania koloru można jeszcze posypać zieloną cebulką.
Całość prezentuje się bardzo dobrze, a smakuje jeszcze lepiej, więc zamiast się zastanawiać jak przyrządzić słodkie ziemniaki zróbcie je po prostu w piekarniku z ostrą oliwą i dajcie koniecznie znać jak smakowały.
Podzielcie się proszę swoimi przepisami na słodkie ziemniaki, chętnie spróbuję je przyrządzić na inne sposoby.