Macie tak czasem, że zjedlibyście coś dobrego, ale nie chce Wam się robić niczego skomplikowanego co zajmuje dużo czasu? Ja mam tak prawie codziennie. Ostatnio koleżanka (pozdrawiam Beatę :)) podsunęła mi pomysł, żeby zrobić tartę. Przepis na to danie nie jest ani skomplikowany ani czasochłonny, szczególnie jeśli nie robimy ciasta sami, tylko użyjemy ciasto francuskie.
Tarta z kurczakiem – przepis:
Co będzie nam potrzebne do zrobienia tarty?
Podstawa to:
- ciasto francuskie
- śmietana
- jajka
- sól
- pieprz
- papryka słodka mielona
Reszta w zależności od fantazji:
Moja wersja to:
- filet z kurczaka
- ser pleśniowy
- zielona pietruszka
- przyprawa gyros
Przepis:
Filet z kurczaka umyć a następnie pokroić w kostkę, obsypać przyprawą do gyrosa i usmażyć. W czasie kiedy kurczak będzie się smażył, można przygotować formę na tartę i ciasto. Nie mam na razie specjalnej foremki do tarty, ale radzę sobie używając przykrywki od okrągłego naczynia żaroodpornego. Smaruję ją trochę oliwą i rozkładam ciasto francuskie, do samej góry formy. Ciasto należy poprzekłuwać widelcem.
Na ciasto wykładamy usmażonego kurczaka, ja pokroiłam dwa filety i następnym razem użyję trochę mniej mięsa, albo dorzucę jeszcze jakieś warzywa.
Na usmażonego kurczaka położyłam pokrojony także w kostkę ser pleśniowy i posypałam zieloną pietruszką.
Całość należy zalać śmietaną rozbitą z czterema całymi jajkami oraz przyprawioną solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami według upodobania i w zależności od tego z czym robimy tartę.
W tej wersji użyłam dodatkowo cząber i zioła prowansalskie.
Tak przygotowaną tartę należy wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach, aż masa śmietanowo-jajeczna się zetnie, a ciasto przyrumieni.
Lekko przestygniętą tartę możemy już spokojnie kroić i przekładać na talerz.
Smacznego!
Jak widzicie przepis jest bardzo prosty i jednocześnie smaczny. Na pewno zaskoczycie znajomych taką tartą. To tylko jeden z jego wariantów, bo do środka możecie włożyć co lubicie. Przed kurczakiem robiłam tartę z brokułem i również wyszła bardzo fajnie.
Macie ochotę sami upiec taką tartę? A może macie już swoje sprawdzone przepisy i podzielicie się nimi ze mną?