Dzisiaj jedno z moich dzieci ma Wigilię w szkole, więc z samego rana upiekłam na nią świąteczne ślimaczki z makiem. Chciałam upiec na nią ślimaczki ze szpinakiem i serem feta, ale od kilku dni nie mam się jak wyrwać na zakupy, bo z kolei drugie dziecko choruje i jest w domu. Przepis jest niesamowicie łatwy i poradzą sobie z nim nawet panowie i panie, którzy kompletnie nie potrafią gotować, a taka przekąska wspaniale urozmaici świąteczny, czy wigilijny stół.
Składniki są tu tylko dwa, więc sami widzicie, że prościej być nie może:
- ciasto francuskie
- masa makowa
Sposób przyrządzenia:
Ciasto francuskie wystarczy rozwinąć i posmarować masą makową,
a następnie zwinąć w miarę ciasno w rulon.
Potem ten rulon trzeba pociąć na około 2 cm krążki, ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż ciasto francuskie będzie rumiane.
U mnie to było ok pół godziny. To wszystko, mówiłam, że będzie prosto.
Taką wersję ślimaczków robiłam pierwszy raz, ale na pewno zrobię je znowu na Święta, bo smakują wyśmienicie. Lekko słone ciasto francuskie doskonale komponuje się ze słodkim, bakaliowym smakiem maku. Przede wszystkim jednak robi się je bardzo prosto i szybko.
Smacznego!
Ciekawa jestem, co szykujecie na świąteczny stół?