Najbardziej smakuje mi młoda kapusta przyrządzana przez moją mamę, ale moja wersja też wychodzi pysznie. Przede wszystkim jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu i potrzeba do niej minimum składników. W tym roku robiłam ją już kilka razy i za każdym razem całej rodzinie ogromnie smakowała.
Młoda kapusta przepis :
Składniki :
- główka młodej kapusty
- cebula
- olej
- śmietana
- koperek
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- mąka do zagęszczenia
- opcjonalnie kiełbasa
Jak zrobić:
Kapustę poszatkować, wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować. Trzeba pamiętać, że młoda kapusta bardzo zmniejsza swoją objętość. Ja odlewam wodę, kiedy się zagotuje i zalewam kapustę jeszcze raz świeżą. Nie należy przesadzać z wodą, aby kapusta nie była za rzadka.
Kiedy wszystko się zagotuje dodaje sól, pieprz, liść laurowy, pieprz cytrynowy i pozwalam kapuście zmięknąć. w międzyczasie duszę na oleju cebulę, a jeśli zdecydujemy się na wersję nie wegetariańską, to także pokrojona w kostkę kiełbasę. Gotowe wrzucam do garnka z kapustą. Na koniec jeszcze raz sprawdzam smak i jeśli jest taka potrzeba, to znowu przyprawiam. Kapustę można zgęścić łyżką mąki rozmieszaną z zimną wodą, ale nie jest to konieczne. Ja zagęszczam w zależności od ochoty i tego, czy kapusta jest rzadka, czy gęsta sama z siebie. Pod sam koniec dodaję jeszcze posiekany koperek i kwaśną śmietanę.
Młoda kapusta to świetny dodatek do drugiego dania, ale sam też smakuje rewelacyjnie.
Smacznego!
Robiliście już w tym roku młodą kapustę? Macie swoje ulubione przepisy na to danie?