Dzieci jedzą oczami dlatego warto się postarać, aby posiłki dla nich nie tylko dobrze smakowały, ale także były pomysłowe i swoim wyglądem zachęcały do jedzenia. Jak zrobić serca z parówek i jajek? Nic prostszego zobaczcie sami. Mnie pomagał 8 letni syn i świetnie mu to wychodziło.
Co będzie nam potrzebne:
- parówki
- jajka
- sól
- pieprz
- olej
- młode ziemniaki
- pomidor
- oliwki
- świeża bazylia
Sposób wykonania:
Parówki przeciąć wzdłuż, ale tak żeby jeden koniec pozostał nieprzecięty. Następnie wywinąć w kształt serca i na drugim końcu spiąć wykałaczką.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć serca z jednej strony. Potem przełożyć na drugą stronę i do środka wlać jajko. Doprawić solą i pieprzem cytrynowym. Smażyć, aż jajko się zetnie. Patelnie można przykryć przykrywką. W zależności jak kto woli żółtko może być w środku miękki, albo całkiem ścięte.
Kiedy serca są już gotowe wystarczy je wyjąć na talerz, odciąć białko, które się wylało i usunąć wykałaczki. Świetnie smakują z młodymi ziemniaczkami oraz pomidorem i oliwkami. Dzieciom takie jedzenie bardzo się podobało, a samo przygotowanie sprawiło wiele radości. Syn nawet pomógł mi nakręcić dla Was filmik jak takie serducha zrobić :).
Zapraszam Was także na filmik do przepisu :
Smacznego:)
Jeśli się skusicie żeby zrobić takie serca dajcie koniecznie znać jak poszło 🙂