Spaghetti z pulpecikami :)

opublikowane

spaghetti z pulpecikami

Makaron na różne sposoby to jedno z niezawodnych dań w moim domu.  Jeśli nie wiadomo co dzieci by zjadły, zawsze można spróbować zrobić im makaron. Piątek to u nas dzień Spaghetti, zwykle robię takie z  pomidorami oliwkami i serem feta, ale od czasu do czasu serwujemy też wersję mięsną i to właśnie o niej chcę Wam dzisiaj opowiedzieć.

Składniki:

 

Na pulpety :

  • mięso mielone z indyka ok 0,5 kg
  • jajko
  • kasza manna
  • czosnek
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta

Pozostałe:

  • przecier pomidorowy ewentualnie pomidory z puszki
  • zioła
  • makaron do spaghetti 1 opakowanie

Jak zrobić?

Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Wbić do niego jajko  i dodać łyżeczkę kaszy manny.  Wszystko dokładnie wymieszać, a z powstałej masy uformować nieduże kuleczki i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć je na rozgrzanej patelni, aż mięso będzie gotowe. Tak jak kotlety mielone.

spaghetti z pulpecikami

Usmażone pulpeciki zalać przecierem pomidorowym, najlepszy jest taki domowy, ale można też użyć kupnego lub pokrojonych pomidorów z puszki. Jeśli oleju na patelni jest za dużo należy go odlać. W razie gdyby coś się przypaliło najlepiej zmienić patelnię.

spaghetti z pulpecikami

Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami ( zioła włoskie, prowansalskie lub bazylia) i gotować jeszcze przez chwilę.  W międzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Zawsze trzeba pamiętać, aby go nie rozgotować. Rozgotowany makaron jest nie tylko mniej smaczny ale i bardziej tuczący.  Spaghetti przelać wodą, ale nie za bardzo żeby nie było zimne i polać sosem pomidorowym z pulpecikami. Na wierzchu można posypać świeżą bazylią lub zieloną pietruszką.

spaghetti z pulpecikami

Smacznego!

Lubicie spaghetti? Jaki jest Wasz ulubimy przepis?

Jeśli wolicie wersję bezmięsną zapraszam tutaj:

Spaghetti z pomidorami i serem feta.