Makaron na różne sposoby to jedno z niezawodnych dań w moim domu. Jeśli nie wiadomo co dzieci by zjadły, zawsze można spróbować zrobić im makaron. Piątek to u nas dzień Spaghetti, zwykle robię takie z pomidorami oliwkami i serem feta, ale od czasu do czasu serwujemy też wersję mięsną i to właśnie o niej chcę Wam dzisiaj opowiedzieć.
Składniki:
Na pulpety :
- mięso mielone z indyka ok 0,5 kg
- jajko
- kasza manna
- czosnek
- sól
- pieprz
- bułka tarta
Pozostałe:
- przecier pomidorowy ewentualnie pomidory z puszki
- zioła
- makaron do spaghetti 1 opakowanie
Jak zrobić?
Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Wbić do niego jajko i dodać łyżeczkę kaszy manny. Wszystko dokładnie wymieszać, a z powstałej masy uformować nieduże kuleczki i obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć je na rozgrzanej patelni, aż mięso będzie gotowe. Tak jak kotlety mielone.
Usmażone pulpeciki zalać przecierem pomidorowym, najlepszy jest taki domowy, ale można też użyć kupnego lub pokrojonych pomidorów z puszki. Jeśli oleju na patelni jest za dużo należy go odlać. W razie gdyby coś się przypaliło najlepiej zmienić patelnię.
Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami ( zioła włoskie, prowansalskie lub bazylia) i gotować jeszcze przez chwilę. W międzyczasie ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Zawsze trzeba pamiętać, aby go nie rozgotować. Rozgotowany makaron jest nie tylko mniej smaczny ale i bardziej tuczący. Spaghetti przelać wodą, ale nie za bardzo żeby nie było zimne i polać sosem pomidorowym z pulpecikami. Na wierzchu można posypać świeżą bazylią lub zieloną pietruszką.
Smacznego!
Lubicie spaghetti? Jaki jest Wasz ulubimy przepis?
Jeśli wolicie wersję bezmięsną zapraszam tutaj:
Spaghetti z pomidorami i serem feta.