Wiosna sprzyja u mnie robieniu koktajlów i coraz częściej w ostatnim miesiącu po nie sięgam. Dzisiaj chcę Wam pokazać taką moją najbardziej podstawową wersję, która może być bazą do bardziej rozmaitych koktajli, ale świetnie też smakuje samodzielnie. Jeśli jesteście, więc ciekawi jak zrobić zielony koktajl, zapraszam serdecznie.
Co będzie nam potrzebne do przyrządzenia koktajlu:
- dwa małe banany albo jeden duży
- garść lub dwie jarmużu
- mleko sojowe
- łyżeczka zmielonego ostropestu plamistego
- opcjonalnie miód, ale nie jest on konieczny
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie swoje koktajle przyrządzam zwykłym ręcznym blenderem, bo po prostu nie mam na razie innego i spokojnie mi wychodzą. Jeśli komuś zależy na bardzo gładkiej masie, to trzeba dłużej blendować.
Do wysokiego naczynia wrzucam jarmuż, zalewam mlekiem sojowym i miksuję około minuty. Kiedy masa jest już w miarę gładka dorzucam banana oraz pół łyżeczki mielonego ostropestu plamistego i miksuję jeszcze przez chwilę. Jeśli koktajl wychodzi za gęsty spokojnie można dolać jeszcze mleka sojowego. Może to też być zwykłe mleko czy na przykład kefir, ale nie dodając miodu i stosując mleko sojowe mamy koktajl całkowicie wegański. Co do miodu to często go pomijam bo dzięki bananom koktajl jest już wystarczająco dla mnie słodki. Czasem kiedy dzieci się też na niego decydują wtedy dodaję łyżeczkę miodu.
Smacznego!
Robicie takie zielone koktajle? Jaki jest Wasz ulubiony przepis?