W domu remont i wszystkie związane z nim atrakcje, za oknem zimno i leje, więc na poprawę nastroju przybywam do Was z przepisem na pyszny zdrowy i zawierający mnóstwo witamin koktajl z pokrzywą. Świetny na drugie śniadanie.
Do zrobienia koktajlu przede wszystkim potrzebujemy swojego ogrodu, w którym rosną piękne i dorodne pokrzywy, tak jak u mnie. Jeśli nie mamy, to może znamy kogoś kto ma? A może można kupić takie pokrzywy? Jeśli coś wiecie na ten temat dajcie koniecznie znać.
Jak wiecie pokrzywa zawiera mnóstwo cennych składników, witamin i soli mineralnych, dzięki czemu korzystnie wpływa na skórę włosy i paznokcie. Liście pokrzywy zawierają witaminę C, K1, B2, kwasu pantotenowy, są także źródłem flawonoidów (m.in. rutyna i kwercetyna), kwasów organicznych, garbników, karotenoidów i chlorofilu, fitosteroli i związków aminowych (acetylocholina, histamina, serotonina) oraz mikroelementów, takich jak wapń, magnez, żelazo, fosfor, siarka, potas, jod i krzem.
Składniki:
- kilka listków pokrzywy
- banan
- kiwi
- kilka zmrożonych truskawek
- łyżeczka ostropestu plamistego lub siemienia lnianego (może być tez to i to)
- do wyboru: mleko, woda, lub maślanka, kefir czy jogurt naturalny.
Wszystkie składniki należy zmiksować przelać do szklanki i wypić. Dzięki owocom koktajl jest bardzo słodki i nie potrzebujemy już go dodatkowo dosładzać. Dodatkowo zmrożone truskawki sprawiają, że jest świetny także na upały, których wypatruję codziennie. Jest także bardzo zdrowy i dietetyczny. Takie zdrowe drugie śniadanie na pewno pomoże nam utrzymać szczupłą sylwetkę i doda energii na resztę dnia.
Smacznego!
To co skusicie się na pokrzywę w takiej formie?