Pierogi z borówkami- idealny przepis na letni obiad ;)

opublikowane

pierogi z borówkami

Dzisiaj po powrocie do domu przeżyłam lekki zawał, pieskowi się nudziło jak nas nie było i zabrał się za moją toaletkę. Zastałam go nad koszykiem z moimi kosmetykami, który zamiast na toaletce leżał pod nią. Szczęściem nic się nie potłukło, jedynie pędzel nosi ślady zębów i obmemlania. W związku z tym postanowiłam wynieść toaletkę z łazienki, niestety jest dość niska i Thor spokojnie już na nią sięga. A gdzie byłam jak mnie nie było? Już Wam mówię, byłam u koleżanki i robiłyśmy dla dzieci pierogi z borówkami ;).

Składniki:

Ciasto:

  • nieco ponad pół kilograma mąki
  • ok 1,5 kubka wrzątku

Farsz:

  • borówki

Dodatki:

  • śmietana lub jogurt naturalny
  • cukier brązowy
  • borówki

Sposób wykonania:

Uwaga kochani dzisiaj dam Wam przepis na najłatwiejsze i najszybsze ciasto na pierogi. Będziecie potrzebować tylko mąkę i wrzątek. Ciasto wychodzi mięciutkie, dobrze się rozwałkowuje, świetnie lepi i nie rozpada. Wystarczy przesiać mąkę do miski i dolać wrzątku.

pierogi z borówkami pierogi z borówkami

Następnie wszystko wymieszać łyżką, żeby się nie poparzyć.

pierogi z borówkami

Kiedy ciasto lekko przestygnie trochę wyrobić i odstawić na jakiś czas przykryte miską w której je mieszaliśmy. Potem należy podzielić ciasto na dwie części i rozwałkować. Wykroić kółka szklanką jeśli chcemy, żeby pierogi były większe, lub literatką jeśli chcemy malutkie. Do każdego kółka nakładamy borówki i sklejamy brzegi.

pierogi z borówkami pierogi z borówkami

Pierogi gotujemy w osolonej wodzie, przez 3-4 minutki od wypłynięcia. Kiedy są już ugotowane hartujemy je przez chwilkę w zimnej wodzie. Potem przekładamy na talerz, polewamy śmietanką lub jogurtem, posypujemy brązowym cukrem i dekorujemy borówkami.

pierogi z borówkami

Smacznego!

Pierogi robi się bardzo szybko i w ogóle nie trzeba się namęczyć, a co najważniejsze smakują wyśmienicie.

Lubicie pierogi z borówkami? Robicie sami, czy wolicie gotowe?